Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο είδος μπρόκολου που περιέχει αυξημένες ποσότητες της θρεπτικής ουσίας γλυκοραφανίνης η οποία ανάμεσα στα άλλα συνδέεται με την προστασία της καρδιάς.
Ειδικοί του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς δημιούργησαν ένα μπρόκολο που περιέχει 2-3 φορές υψηλότερα επίπεδα της γλυκοραφανίνης. Η ουσία διαλύει το λίπος στον οργανισμόεμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, βασικό παράγοντα πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
«Έχει αποδεχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Η κατανάλωση αυτού του μπρόκολου μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μίτχεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εργαζόταν επί χρόνια για την ανάπτυξη του σούπερ μπρόκολου.
Το υβρίδιο
Οι ερευνητές θέλησαν να δημιουργήσουν τη νέα ποικιλία όχι με γονιδιακές τροποποιήσεις αλλά με φυσικές μεθόδους. Μετά από πολλούς πειραματισμούς κατάφεραν να δημιουργήσουν το μπρόκολο που επιθυμούσαν διασταυρώνοντας μια κοινή ποικιλία μπρόκολου που καλλιεργείται στην Μεγάλη Βρετανία με μια ποικιλία άγριου μπρόκολου με πικρή γεύση από την Σικελία που έχει αυξημένες ποσότητες γλυκοραφανίνης.
Το σούπερ μπρόκολο πωλείται εδώ και λίγο καιρό σε επιλεγμένα καταστήματα σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ με την επωνυμία Beneforte. Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πώλησή του στη Μεγάλη Βρετανία ενώ από τον Δεκέμβριο θα διατίθεται σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σούπερ μπρόκολο ανήκει σε μια νέα κατηγορία προϊόντων στα οποία «εμφυτεύονται» έξτρα ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Ανάμεσα τους είναι πορτοκάλια με περισσότερο ασβέστιο, γάλα με ω-3 λιπαρά οξέα, μανιτάρια με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D, τομάτες και πατάτες με σελήνιο κ.α
Ειδικοί του Ινστιτούτου Διατροφικών Ερευνών στο Νόριτς δημιούργησαν ένα μπρόκολο που περιέχει 2-3 φορές υψηλότερα επίπεδα της γλυκοραφανίνης. Η ουσία διαλύει το λίπος στον οργανισμόεμποδίζοντας έτσι τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες, βασικό παράγοντα πρόκλησης καρδιαγγειακών επεισοδίων.
«Έχει αποδεχθεί ότι τα λαχανικά αποτελούν το φαρμακείο της φύσης. Η κατανάλωση αυτού του μπρόκολου μειώνει τη χοληστερόλη στο αίμα» αναφέρει ο Ρίτσαρντ Μίτχεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εργαζόταν επί χρόνια για την ανάπτυξη του σούπερ μπρόκολου.
Το υβρίδιο
Οι ερευνητές θέλησαν να δημιουργήσουν τη νέα ποικιλία όχι με γονιδιακές τροποποιήσεις αλλά με φυσικές μεθόδους. Μετά από πολλούς πειραματισμούς κατάφεραν να δημιουργήσουν το μπρόκολο που επιθυμούσαν διασταυρώνοντας μια κοινή ποικιλία μπρόκολου που καλλιεργείται στην Μεγάλη Βρετανία με μια ποικιλία άγριου μπρόκολου με πικρή γεύση από την Σικελία που έχει αυξημένες ποσότητες γλυκοραφανίνης.
Το σούπερ μπρόκολο πωλείται εδώ και λίγο καιρό σε επιλεγμένα καταστήματα σε δύο Πολιτείες των ΗΠΑ με την επωνυμία Beneforte. Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η πώλησή του στη Μεγάλη Βρετανία ενώ από τον Δεκέμβριο θα διατίθεται σε όλη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το σούπερ μπρόκολο ανήκει σε μια νέα κατηγορία προϊόντων στα οποία «εμφυτεύονται» έξτρα ποσότητες θρεπτικών συστατικών. Ανάμεσα τους είναι πορτοκάλια με περισσότερο ασβέστιο, γάλα με ω-3 λιπαρά οξέα, μανιτάρια με αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D, τομάτες και πατάτες με σελήνιο κ.α
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου